Hoe reset je NVRAM en PRAM op je MacBook

Wil je snel en effectief problemen oplossen met je MacBook? Het resetten van NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory) en PRAM (Parameter RAM) kan de oplossing bieden. Deze stapsgewijze handleiding legt uit hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Wat is NVRAM en PRAM?

NVRAM en PRAM zijn essentiële stukjes geheugen in je MacBook die specifieke systeeminstellingen en -parameters opslaan. Deze instellingen omvatten onder andere het volume, de helderheid van het scherm, de opstartschijf, en andere aanpassingen die je hebt gemaakt aan de configuratie van je systeem. Wanneer deze instellingen beschadigd raken of verloren gaan na bijvoorbeeld een update, kan dit leiden tot diverse problemen met de functionaliteit van je MacBook. 

Waarom resetten?

Het resetten van NVRAM en PRAM kan helpen bij het oplossen van verschillende problemen, zoals onjuist opgeslagen instellingen, prestatieproblemen en zelfs hardwareproblemen. Door deze instellingen te resetten, kun je een frisse start maken en je MacBook weer optimaal laten functioneren. Dit is vooral handig wanneer je merkt dat bepaalde instellingen niet worden opgeslagen, je MacBook traag opstart, of als je andere onverklaarbare problemen ervaart. In uiterste gevallen kan dit ook zorgen voor een(bootloop) op het Apple logo, hierbij kan je MacBook blijven opstarten en uitvallen op het Apple logo. Overige problemen zijn ook dat je MacBook niet wil opstarten, blijft hangen op de laadbalk of uit valt nadat je wil inloggen op je MacBook.

Hoe reset je NVRAM en PRAM? 

 • Geschikt voor Apple MacBook met Intel processor + T2 chip generatie.
  1. Sluit alle programma's af en zet je MacBook uit door op het Apple-menu te klikken en te kiezen voor "Zet uit".
  2. Start je MacBook opnieuw op door op de aan/uit-knop te drukken.
  3. Druk onmiddellijk na het opstarten van je MacBook op de toetsen "Option" (⌥), "Command" (⌘), "P" en "R" tegelijkertijd en houd ze ingedrukt.
  4. Wacht tot je het opstartgeluid voor de tweede keer hoort en laat dan de toetsen los.
  5. Laat je MacBook opstarten zoals gewoonlijk.
  6. Je NVRAM en PRAM is nu gereset.
  Autem voluptate vitae eaque quis.
  • Niet geschikt voor MacBook met M-Processor

  In november 2020 onthulde Apple zijn allereerste Mac met de krachtige M1-chip. Een opvallend aspect van deze nieuwe chip is dat het traditionele proces van het resetten van NVRAM en PRAM niet langer van toepassing is. Het is niet langer mogelijk om met een specifiek commando de inhoud van NVRAM en PRAM te resetten. Bovengenoemde methode zal dan ook niet meer werken op deze nieuwere MacBooks. De M1-processor test namelijk automatisch NVRAM en PRAM bij het opstarten van de computer vanuit een uitgeschakelde toestand. Indien er problemen worden gedetecteerd, zal de M1-chip het NVRAM en PRAM automatisch resetten.

  Nog goed om te weten:

  • Maak vooraf een back-up van belangrijke gegevens. (Wees niet bang om deze reset uit te voeren, je raakt geen gegevens of bestanden kwijt)
  • Als problemen aanhouden, neem dan contact op met Het Appellab.

  Contact Hulp nodig?

  Te bereiken op:
  Maandag  10:00 - 18:00
  Dinsdag  10:00 - 18:00
  Woensdag  10:00 - 18:00
  Donderdag  10:00 - 18:00
  Vrijdag  10:00 - 18:00
  Het Appellab